Annonce

Fotografi af sosu-assistent, der hjælper ældre kvinde med at spise af fotograf Jørgen True

Sosu'er får mere fokus på synkebesvær


Risikoen for lungebetændelse og dødsfald stiger, hvis ældre har synkebesvær. Derfor har sosu'erne en vigtig rolle at spille i kampen mod lidelsen. 

Annonce

Mary Andersen (th.) har fået det bedre, efter hun får mad med den rette konsistens, og sosu-assistent Michelle Vindfeldt hjælper hende til at sidde rigtigt, støttet af en pude i ryggen.   Jørgen True

Af Britta Lundquist
Journalist

Annonce

Synkebesvær blandt ældre borgere fører ofte til lungebetændelse, og lidelsen kan i værste fald være dødelig.

Derfor har flere kommuner taget initiativer til at øge fokus på synkebesvær - også kaldet dysfagi. Et eksempel er Plejecentret Skovhuset i Hillerød, hvor hver tredje beboer ud af de i alt 24 på en afdeling døjer med at synke mad og drikke normalt.

Plejepersonalet har for nylig været i gennem et uddannelsesforløb og er blevet bedre til at observere tegnene på synkebesvær, der især rammer svækkede ældre med nedsat muskelstyrke.

Skarpere observationer

"Vi har haft en beboer, som fik brød i den gale hals og efterfølgende fik lungebetændelse. Nu er jeg opmærksom på, at der er en sammenhæng," siger social- og sundhedsassistent på afdelingen Michelle Vindfeldt til Fagbladet FOA.

Fire ud af 10, der indlægges med lungebetændelse, lider af dysfagi, viser ikke offentliggjorte tal fra en undersøgelse, som udviklingsterapeut Dorte Melgaard fra Sygehus Vendsyssel har foretaget i samarbejde med Frederikshavn og Hjørring kommuner. Hver tredje havde lidelsen i relativ svær grad.

"Vi konstaterede, at der er en markant større dødelighed hos patienter med dysfagi og lungebetændelse sammenlignet med dem, der kun havde lungebetændelse.70 procent var døde et år efter, de havde været indlagt og fået konstateret dysfagi og lungebetændelse, mens det kun var 20 procent af dem, der udelukkende havde lungebetændelse," siger Dorte Melgaard til Fagbladet FOA.

Vigtigt med samarbejde med sosu'er

Dorte Melgaard understreger, at ud over at borgerne får adgang til en kost, som er både appetitlig og tilberedt på den rette måde, så er samarbejdet med sosu'erne vigtig.

"Sosu’erne har vist stor interesse for dysfagi, og plejepersonalet både på sygehuset og i kommunerne har fået undervisning i emnet. Det er vigtigt med samarbejde både mellem sosu’er, diætister og ergo- og fysioterapeuter og mellem sygehus og kommuner," tilføjer hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev