Annonce

Fotografi af rengøringsansatte Amir Ali og Abida Naseen og Annette Herzum i gang med at gøre rent af fotograf Jørgen True

"Nu skal vi have hovedet med på arbejde"


Arbejdsglæden steg, og sygefraværet faldt, da kommune certificerede rengøringen. 

Annonce

De ansatte - her Amir Ali med damprenser og Abida Naseen (tv) og Annette Herzum i baggrunden- vurderer selv, hvordan de forskellige mål for rengøringen skal opfyldes.    Jørgen True

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Redigeret 10. juni 2015 kl. 14.

”Vi plejer at sige, at det betyder, at vi nu skal have hovedet med på arbejde.”

Sådan opsummerer rengøringsassistent Anette Hertzum - med et glimt i øjet - hvordan hun og kollegerne oplever, at de har fået mere ansvar for deres opgaver.

Deres arbejdsplads, Gladsaxe Kommune, har siden starten af 2014 været certificeret efter kvalitetsstandarden for rengøring Insta 800. Den betyder blandt andet, at der sættes mål for rengøringen det enkelte sted, mens de ansatte selv vurderer, hvordan målet opnås.

Det kan ses på sygefraværet, som sidste år faldt til 3,9 procent. Tidligere har det været helt oppe på 8,6 procent. Samtidig siger 95 procent af medarbejderne i en undersøgelse, at de er tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejde.

Første i landet

Gladsaxe er den første kommune i landet, der er blevet Insta 800-certificeret.

”Rengøring er en kerneydelse, som politikerne har besluttet er vigtig,” siger servicechef Mette Olesen til Fagbladet FOA. 

Medarbejderne er uddannende rengøringsteknikere og serviceassistenter, og de har alle været på et tredages kursus på teknisk skole for at lære Insta 800 at kende. En gang om året kommer de på en opfølgende uddannelsesdag.


Målet er det vigtigste

”Det kræver en ekstrem høj grad af uddannelse, så medarbejderne blandt andet forstår, hvordan man bryder smitteveje,” siger servicechefen. 

Forskellen på den tidligere anvendte rengøring og den nuværende er, at med Insta 800 er målet det vigtigste. Rummet skal være rent. Tidligere skulle gulve vaskes fem gange om ugen, selv om de ikke var snavsede. Nu har hver enkelt rum en kode, der afgør, hvor rent det skal være.

Køkkener og toiletter skal være renere end et kontor. Lokaler til små børn, der leger på gulvet, skal være renere end rum til store, der sidder på stole. Og det er medarbejderne, der har kompetence til at afgøre, hvordan kvalitetsmålet nås.  


Hovedet skal med

Rengøringsassistent Abida Nasreen og hendes kolleger Anette Hertzum og Amir Ali er rigtig glade for det nye system.

”Nu kigger jeg ind i lokalet og vurderer, hvad der skal gøres,” siger Abida Naseen.

”Vi plejer at sige, at det betyder, at vi nu skal have hovedet med på arbejde,” griner Anette Hertzum.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev