Annonce

Tema: Rygning

Når problemet er rygende borgere

Ansatte i hjemmeplejen bliver nu udrustet med et værktøj, der skal få rygende borgere til at vise hensyn. 

Annonce

Ansatte i hjemmeplejen udsættes for passiv rygning, når de træder ind i hjem, hvor borgeren ryger.    Colourbox

Af Rasmus Handberg Baunegaard Nielsen
Journalist

Annonce

Når ansatte i hjemmeplejen i Struer Kommune fremover kører ud på job, har de et værktøj med sig, som de håber vil hjælpe i forhold til at arbejde hos borgere, der ryger.

Værktøjet er en pjece med titlen "Hjælp os med at rense luften”. Den er målrettet rygere, som får besøg af hjemmeplejen. I et letforståeligt sprog serverer den redskaber, som hjælper til at gøre luften i hjemmet røgfri, inden personalet træder ind ad døren.

For eksempel er det vigtigt at lufte ud, inden hjemmehjælpen er på trapperne, forklarer pjecen. Og hvis det er muligt, så ryg cigaretten udendørs, lyder anbefalingen.

Svært at forstå 

Social- og sundhedshjælper Birte Vedel er arbejdsmiljørepræsentant for personalet i kommunens hjemmepleje. Hun fortæller, at flere borgere kan have svært ved at forstå, at tobaksrøgen er usund for personalet i hjemmeplejen.

”Hvis det nu er borgere, der har røget de sidste 60 år, kan det være svært at overbevise dem om, at det er dårligt for os at være i et rygerhjem,” siger hun til Fagbladet FOA.

Ikke forbudt at ryge

Birte Vedel er derfor glad for pjecen. Hun håber, at det med den i hånden bliver nemmere at tage snakken med den enkelte borger.

”Det kan være et svært emne at tale om, og vi skal ikke forbyde nogen at ryge. Men vi håber på hensyn, så der ikke ryges, mens vi er i hjemmet. Vi skal jo passe på os selv. Vi skal holde i mange år,” siger hun.

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev