Annonce

ung hånd holder ældre hånd på en seng

Tema: Værdighed i ældreplejen

Døende får samtaler på tid


I løbet af de seneste to år er der blevet mindre tid til samtaler med døende på landets plejehjem. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA. 

Annonce

Af Linda Gjaldbæk Hansen
Journalist

Annonce

Knap fire ud af ti af FOAs medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har i løbet af de seneste to år fået mindre tid til samtaler med døende beboere, viser en medlemsundersøgelse, FOA har lavet.

Samme problematik findes også i hjemmeplejen, hvilket social- og sundhedsassistent Rie Hansen har stor erfaring med. Den manglende tid har store konsekvenser for både medarbejdere og borgere, når de skal have de svære samtaler om, hvad der venter de ældre:

”Når en beboer er døende, bliver de visiteret til psykisk hjælp og støtte. Hos os er der afsat 13 minutter til de samtaler, men det er meget vanskeligt at være nærværende og skabe en god og tryg relation til et andet menneske på så kort tid,” siger social- og sundhedsassistent Rie Hansen, der er ansat i hjemmeplejen i Helsingør Kommune.

Vanskeligt at skabe tryghed på tid

Rie Hansen har over 20 års erfaring indenfor ældreplejen, og hun har flere gange oplevet at skulle have samtaler med døende, som hun ikke kender i forvejen:

”Det er meget svært at få folk til at åbne sig og krænge deres sjæl ud, når vi ikke har tid til at vente på, at kaffen bliver brygget færdig,” siger Rie Hansen, der understreger, at man som udgangspunkt altid forsøger at få de medarbejdere, der kender borgerne i forvejen til at tage de svære samtaler om døden.

”Det bedste er selvfølgelig, at det er de medarbejdere, der plejer at komme hos den ældre, der også tager sig af de svære samtaler. Men det er desværre langt fra altid, at det kan lade sig gøre. Og det stiller store krav til dig som medarbejder at komme ind i et hjem og gennemføre sådan en samtale – især når det som i dag skal gøres på tid,” siger Rie Hansen.

Der skal være tid til omsorg

”Det er stærkt problematisk, at vores ældre medborgere må lide under, at der ikke længere er tid til de helt basale omsorgsopgaver,” siger formand for FOAs Social- og sundhedssektor, Karen Stæhr, til Fagbladet FOA og fortsætter:

”Vi har gennem flere år kæmpet for mere værdighed i ældreplejen. Især for de ældre, men så sandelig også for vores medlemmer, der ikke føler, at de har mulighed for at udføre deres job med den faglighed, de gerne vil på grund af sparekrav og ønsket om øget effektivitet.” 


Læs også: Samtaler gør os trygge ved døden

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev