Annonce

Tidligere plejer vil vise psykiatriens gode side


Den pensionerede plejer Lizette Nielsen vil vise en anden side af psykiatrien. Derfor har hun udgivet en bog, der skal sætte fokus på omsorg og forståelse. 

Annonce

Lizette Nielsen med sin nye roman "Sårbare sjæle", der bidrager til en ny forståelse af psykiatrien.  Jørgen True

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

Lizette Nielsen tilbragte 15 år i psykiatrien som plejer på Psykoterapeutisk Center Stolpegård. De mange år gav hende et særligt indblik i psykiatrien, der har givet hende et nyt syn på verden.  

”Noget af det, jeg lærte på Stolpegård, var, at alle mennesker er forskellige. Og ikke mindst at der findes noget værdifuldt i alle mennesker. Alle patienter fortjener omsorg, og der er ikke nogen, der er mere værd end andre,” siger hun til Fagbladet FOA.

Omsorg og forståelse har siden ligget Lizette Nielsen meget på sinde. Og det var en af hovedårsagerne til, at hun besluttede sig for at skrive romanen ”Sårbare sjæle”, der handler om en fiktiv psykiatrisk afdeling.

Omsorgen er vigtig

I bogen følger læseren flere ansatte på psykiatrisk afdeling F37, der alle har deres at slås med.

Deres dagligdags situationer med mangel på sengepladser, midler og tid skal håndteres uden, at det går ud over omsorgen. Men den handling vil Lizette Nielsen forsøge at give et andet billede af psykiatrien.

”Der findes mange artikler, bøger og film, der handler om dårlige forhold på psykiatriske afdelinger. Jeg håber, at folk ser et andet billede af psykiatrien, når de har læst min bog,” siger hun.

Bogen er efter Lizette Nielsens eget udsagn et billede på en psykiatrisk afdeling, som hun ønsker, det skal se ud. Hvor omsorgen er højt prioriteret.

Mennesker som inspiration

Selvom bogen er fiktion, findes der stadig elementer fra virkeligheden. Særligt arbejdsmiljøer og situationer fra hendes lange arbejdsliv har været med til at udforme bogens handling.

”Jeg tror, at en del sosu’er og andet psykiatrisk personale vil kunne nikke genkendende til nogle af de situationer, der udspiller sig i bogen,” siger hun.

Personerne i bogen er ikke virkelige, men der er hentet træk fra mennesker, hun har mødt gennem tiden både i og uden for afdelingen. Ud over ”Sårbare sjæle” har Lizette Nielsen udgivet en anden bog ”Magt og Vilje”, der er en historisk roman.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev