Annonce

Dagpleje: Stor forskel på tilsyn


I nogle kommuner skal dagplejepædagoger føre tilsyn med forholdene for over 100 børn. Det går ud over kvaliteten, og der skal være en maksimal grænse på 50 børn, mener FOA. 

Annonce

Af Anne Mejer
Journalist

Annonce

Der er ikke noget loft over, hvor mange børn en dagplejepædagog må føre tilsyn med. I nogle kommuner er det 50 børn. I andre over 100.

Men det går ud over kvaliteten, hvis der skal føres tilsyn med for mange børn, konkluderer en ny undersøgelse, som analysevirksomheden Bureau 2000 har lavet for FOA.

Undersøgelsen blev præsenteret på FOAs konference ”Kvalitet i dagplejen” i dag.

Mange børn = få tilsyn

”Undersøgelsen viser det, vi allerede ved. Nemlig at jo flere børn en dagplejepædagog skal føre tilsyn med, jo dårligere er mulighederne for at observere det enkelte barn og sikre, at det udvikler sig som det skal,” sagde Jakob Sølvhøj, formand for FOAs pædagogiske sektor, til de godt 550 deltagere på landskonferencen.

”Det siger sig selv, og det er ikke nogen kritik af alle jer, men af de politikere, som har truffet beslutning om, at der ikke er nok dagplejepædagog-timer,” sagde han.

7 ud af 10 dagplejepædagoger, der skal føre tilsyn hos højst 50 børn, kommer på tilsynsbesøg mindst hver 5.-6. uge. For de dagplejepædagoger, der skal føre tilsyn hos mere end 100 børn, er det kun 23 procent, der kommer så ofte.

Indfør minimumsnormeringer

FOA efterlyser derfor minimumsnormeringer, så hver dagplejepædagog højst må føre tilsyn med 50 børn.

"Dagplejepædagoger, der skal føre tilsyn med omkring 50 børn, siger i rapporten fra Bureau 2000, at de i langt højere grad kender børnene godt og har mulighed for at sikre, at de udvikler sig, som de skal, end dagplejepædagoger, der skal føre tilsyn med for eksempel 100 børn,” siger Jakob Sølvhøj til Fagbladet FOA.

Han ærgrer sig over, at der er så begrænset politisk opmærksomhed på dagplejepædagogernes arbejde og normeringerne på dette område.

"I modsætning til daginstitutionerne har selve dagplejen et loft over, hvor mange børn hver dagplejer må passe. Men der er ikke nogen grænse for, hvor mange børn hver dagplejepædagog må føre tilsyn med. Det bør laves om," siger han.

Læs undersøgelsen: Kvalitet og tilsyn i dagplejen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev