Annonce

Kvinde i arbejdstøj er ved at vende ældre mand i en seng.

Travlhed truer sikkerheden på jobbet


Fire ud af 10 medarbejdere i ældreplejen og i daginstitutionerne slækker på sikkerheden, når de har travlt. Det viser en ny undersøgelse.

Annonce

Mangel på tid betyder, at sikkerhedsregler for eksempel ved forflytninger indimellem tilsidesættes. På billedet sker forflytningen dog helt efter bogen. Arkivfoto: Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Dårlige normeringer, alenearbejde og lejlighedsvis mangel på hjælpemidler er ifølge en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer de vigtigste grunde til, at der bliver slækket på sikkerheden. Værst står det til i hjemmeplejen, hvor 43 procent svarer, at de ikke er gode til at overholde sikkerhedsreglerne. 

“Vi er underbemandede, så sikkerhed er en by i Rusland,” siger en social- og sundhedshjælper i undersøgelsen. 

I daginstitutionerne er det 38 procent af medarbejderne, som ikke altid overholder sikkerhedsreglerne. I gennemsnit svarer 36 procent af FOAs medlemmer, at de ikke altid er gode til at overholde sikkerhedsreglerne. FOA organiserer vidt forskellige faggrupper som portører, teknisk servicemedarbejdere og badeassistenter.

Borgere i første række

For mange ansatte i det offentlige handler det om, at borgerne kommer i første række, og deres egen sikkerhed i anden række. Det vurderer arbejdsmiljøkonsulent FOA Morten Bisgaard Andersen.

“Det er fint, men ikke så godt, at det sker med risiko for eget helbred,” siger han.

Formand for FOAs Social- og Sundhedssektor Karen Stæhr glæder sig over, at fagligheden i forhold borgerne er i højsædet, men bruddene på sikkerhedsreglerne bekymrer hende.

“Tallene viser, at vi er nødt til at have en dialog med vores medlemmer om, hvordan vi sikrer dem mod nedslidning.”

Ulykker er et vilkår

Omkring en fjerdedel af FOAs medlemmer accepterer ifølge den nye undersøgelse, at mindre ulykker er et vilkår i deres job. Flest i det pædagogiske arbejde og inden for køkken og rengøring.

“I en presset hverdag kan det være svært at lade være med at løfte. Det tager for lang tid at bruge hæve-/sænkeborde,” lyder det fra en pædagogmedhjælper i undersøgelsen.

FOA: Ulykker er uacceptable

Formand for Pædagogisk Sektor i FOA Mogens Bech Madsen er overrasket over medlemmernes svar.

“Vi vil undersøge nærmere, hvad der ligger i dem, for selv mindre ulykker på jobbet er selvfølgelig ikke noget, vi skal acceptere.”

I alt har 5.277 medlemmer af FOA deltaget i undersøgelsen. 

Sikkerhedsregler brydes

* 36 % af FOAs medlemmer mener, at de ikke er gode til at overholde sikkerhedsregler på deres arbejdsplads. I hjemmeplejen har 43 % den opfattelse.
* 26 % af FOAs medlemmer accepterer, at mindre ulykker er et vilkår i deres arbejde. 32% af de ansatte i daginstitutioner, sfo, dagpleje og køkken/rengøring har den holdning.

Kilde: ‘Forebyggelseskultur på arbejdspladser’, medlemsundersøgelse juli 2016. 5.277 deltagere

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev