OK21: Ret til uddannelse fylder på kost- og serviceområdet
Løn, uddannelse og en mulig samskrivning af overenskomster er på listen over emner, der skal forhandles og diskuteres på vegne af medlemmerne i Kost- og Servicesektoren i FOA under overenskomstforhandlingerne 2021.
21. januar 2021
For både rengøringsassistenter, husassistenter, serviceassistenter, kantine- og rengøringsledere og alle andre ansatte på FOAs kost- og serviceområde bliver uddannelse, løn og fremtidens arbejdsmarked nogle af de helt store emner ved de igangværende overenskomstforhandlinger.
”Det er svært at sige noget om, hvor vi ender, men vi kæmper for de dagsordner, vi har sat sammen med medlemmerne. Især lavtløns- og ligelønsområdet fylder meget, og med det følger debatten om anerkendelse,” siger Pia Heidi Nielsen.
Mona Striib om OK21: Økonomien bliver sværest
Mere uddannelse til fremtidens arbejdsmarked
Et af FOAs generelle krav, som kommer til at spille en rolle på kost- og serviceområdet, er, at flere ufaglærte skal være faglærte, og at der skal sikres bedre muligheder for efter- og videreuddannelse for faglærte grupper.
”Noget af det, der bliver stort hos os, er ret og pligt til uddannelse. Faglig viden og kompetenceudvikling for eksempel omkring hygiejne og hygiejnisk rengøring er i den grad blevet et højaktuelt fagområde,” fortæller sektorformanden som et eksempel på et område, hvor flere kan uddanne sig.
”Et andet fagområde, der er stort fokus på, er køkkenområdet, hvor klima, økologi og bæredygtighed spiller en rolle. Det gør det allerede i dag, men det bliver også yderst relevant i fremtiden. Vi kan høre, at arbejdsgiverne taler meget om fremtidens arbejdsmarked, og at vores medlemmer har en stor plads der. Det, mener vi, at overenskomsterne skal afspejle, og her tænker vi, at uddannelse og kompetenceudvikling er vigtige parametre,” siger Pia Heidi Nielsen.
OK21: Det kommer FOA og arbejdsgiverne til at slås om
Én samlet overenskomst
Både Kommunernes Landsforening og Danske Regioner har spillet ud med et krav om at samle flere overenskomster på serviceområdet under én overenskomst. Det kan godt koste mange forhandlingstimer at blive enige om det, fortæller Pia Heidi Nielsen.
”Det er et emne med mange dilemmaer, og vi kan ikke sige så meget om det endnu, men det er noget af det, vi forhandler meget om,” siger hun.
”Jeg tror, forhandlingerne bliver svære set i lyset af, at vi er i en pandemi, og at vi i Forhandlingsfællesskabet alle sammen skal være enige. Der er mange ting, som skal falde på plads, men der er ingen tvivl om, at vi kæmper for medlemmerne,” siger formand for Kost- og Servicesektoren i FOA, Pia Heidi Nielsen.
De nuværende overenskomster udløber med udgangen af marts. Forhandlingerne planlægges afsluttet inden udgangen af februar.