OK21: Til kamp for husassistenten – og alle andre i FOA
Tæt på 200 nordjyske FOA-medlemmer deltog på det første af seks dialogmøder før næste års ok-forhandlinger. ”Vores vigtigste krav bliver, at lønforhøjelser skal måles i kroner og øre. Men det er måske også det vanskeligste,” sagde forbundsformand Mona Striib.
Af
Morten Bruun
02. september 2020
”Er husassistenterne glemt?”
Sådan lød et af de spørgsmål, som FOAs forbundsformand Mona Striib blev stillet tirsdag aften. Og hendes svar var både kort og kontant.
”Nej. Husassistenterne er overhovedet ikke glemt. Tværtimod.”
Den lille ordveksling udspandt sig på det første af de seks dialogmøder, som FOA har inviteret medlemmer fra hele landet til at deltage i for at diskutere krav til de kommende forhandlinger om nye overenskomster.
På grund af coronakrisen foregår møderne digitalt – og tirsdag aften var det cirka 200 medlemmer fra FOAs fire nordjyske afdelinger, der deltog.
Læs også: Vil du have indflydelse på de kommende OK-forhandlinger?
Presset af krisenHeriblandt altså en husassistent, der – ligesom flere andre – fremhævede ønsket om mærkbare lønforhøjelser. Og det krav bifaldt Mona Striib flere gange. Men hun understregede også, at det ikke bliver let.
”I har fortjent de penge. Det er jo ikke kun under coronakrisen, I står i forreste række og er hverdagens helte. Det gør I hele tiden.”
”Men lige nu er der krise i den private sektor, hvor der ligefrem er eksempler på, at lønnen er faldet. Og det kan gøre det svært for vores forhandlinger, fordi vi har vores reguleringsordning og den parallelle lønudvikling. Det princip har vi kæmpet for,” noterede hun med tanke på, at reguleringsordningen i langt de fleste tilfælde er til fordel for de offentligt ansatte.
”Siger du, at det ikke kan betale sig at kæmpe for lønstigninger,” spurgte Mai-Britt Petersen, der er social- og sundhedsassistent og medlem i FOA Mariagerfjord.
”Nej, bestemt ikke. Hvis det lyder sådan, har jeg udtrykt mig uklart. Men det vil være dumt at lande på et resultat, som er så godt, at vi skal til at betale noget tilbage i løbet af overenskomstperioden,” svarede Mona Striib.
Læs også: OK21: Nu skal dine lønkrav på bordet
Løn i kroner og øreUnder alle omstændigheder vil FOA kæmpe for, at en lønforhøjelse aftales i kroner og øre og ikke i procenter. Det krav er ikke nyt og blev senest bekræftet på kongressen i fjor, og på det digitale møde var der stort set fuld opbakning fra alle deltagere.
En hurtig måling viste, at 83 procent anser det som det højest prioriterede overhovedet. Og med god grund. I hvert fald blev konsekvenserne gjort tydelige, da Mona Striib viste en beregning på baggrund af ok-forhandlingerne i 2018. Her blev lønforhøjelsen udregnet i procenter, og det gav cheferne et samlet løft på cirka 55.000 kroner, mens sosu-assistenter, pædagogmedhjælpere og husassistenter landede lidt over eller lidt under 20.000 kroner.
Hvis resultatet var blevet udmålt i kroner og øre var alle grupper landet på 25.000 kroner – og uligheden var ikke blevet øget.
”Lønforhøjelser i kroner og øre er vores vigtigste krav. Men måske også det vanskeligste. De andre faggrupper er ikke enige med os, så det kan måske tage 10 år at ændre lønsystemet i den retning,” sagde Mona Striib.
På dialogmødet blev der blandt andet også stillet forslag om bedre adgang til efteruddannelse og kompetenceudvikling, en ekstra månedlig fridag til dagplejere, og flere penge til lokale lønforhandlinger.
Og så vendte sygehjælper Annette Press, medlem i Mariagerfjord, tilbage til udgangspunktet, da hun spurgte, hvordan det overhovedet skal være muligt at tiltrække nye kolleger, ’hvis vi ikke får en ordentlig løn for det kæmpe ansvar, vi løfter’.
”Det er et rigtigt godt spørgsmål. Og det er også det, vi hele tiden spørger arbejdsgiverne om,” svarede Mona Striib.
De digitale dialogmøder foregår efter en ’regional’ model og fortsætter med yderligere to møder i denne uge og tre i næste. Du kan stadig nå at tilmelde dig her.