Annonce

Ældre og yngre kvinde sidder sammen ved bord og arrangerer små kort med billeder på

Tema: Demens

Billeder letter demensarbejdet


Stærkt talehæmmede demente har nemmere ved at udtrykke sig med billeder, viser et projekt fra Hillerød.

Annonce

På samtalemåtterne flytter beboerne og personalet på demensafsnittet Lille Strandhøj i Espergærde i fællesskab rundt på en række billeder af hverdagssituationer. Her er det Tove Bremer, der uddeler smileyer i samtalen med social- og sundhedshjælper Christina Lorentzen. Jørgen True

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Billeder fremmer kommunikationen med demente. Det viser et projekt på to plejecentre med i alt 16 let til moderat demente beboere.

Projektet blev gennemført på Hundested Plejecenter i Halsnæs Kommune og Plejehjemmet Strandhøj i Helsingør Kommune, hvor personalet blev instrueret i at anvende spørgemetoden Talking Mats – en form for billedstøttet kommunikation.

Evalueringen, som er foretaget af Kommunikationscentret Hillerød og Hillerød Kommune, viser, at metoden har positive resultater på parametre som forståelse, engagement og refleksion.

Udtrykker sig lettere

”Uden støtte er det utroligt svært at kommunikere med svært demente. Med Talking Mats er det nemmere for beboerne at udtrykke deres ønsker, og medarbejderne får nyttig viden om beboerne,” siger projektleder og Talking Mats-underviser fra Kommunikationscentret Hillerød, Kristine Pedersen.

Resultaterne bakkes op af et forskningsprojekt fra 2007 ved Stirling Universitet i Skotland. Her konkluderede forskerne på baggrund af samtaler med 31 personer med demens, at Talking Mats-metoden er forbundet med bedre kommunikation i forhold til andre kommunikationsmetoder.

Talking Mats henviser til de måtter, man bruger til at klæbe billeder eller logoer på under samtalen. Hidtil har metoden især været anvendt til børn og voksne med handicap – eksempelvis på psykiatriske sygehuse eller bo- og beskæftigelsestilbud til børn og voksne med handicap. Det er første gang, at metoden er blevet afprøvet i arbejdet med demente.

Fakta: Talking mats

  • Talking mats er en samtalemetode målrettet borgere, som har svært ved at tale og forstå. Under samtalen bliver spørgsmålene fulgt op af matchende billeder, som bliver lagt på en måtte ved siden af en glad eller en sur smiley.
  • Metoden anvendes i blandt andet Skotland, England, Sverige, Finland, Holland og Danmark.
  • I 2013 udkom Talking Mats i en digital udgave og findes i dag som app i flere versioner. Den lavteknologiske udgave med en fysisk samtalemåtte og symboler er stadig den mest anvendte.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev